Beerse Boys 75 jaar!
HOERA!! BEERSE BOYS IS 75 JAAR GEWORDEN!
Op 18 april 1945 is Beerse Boys opgericht en dus is Beerse Boys op 18 april 2020 75 jaar geworden! Een mens zou dan bij de ‘ouden van dagen’ - of zoals nu gangbaar is de ‘ouderen’ - horen, maar een vereniging staat op 75-jarige leeftijd nog midden in het leven. Of liever nog maar aan het begin van een heel lang bestaan.
Het geplande feest is op de datum van het jubileum niet door gegaan vanwege de corona-crisis. We wilden een jaar later feesten: op 16-17-18 april 2021. Maar helaas:
Het bestuur heeft moeten besluiten om de viering van het 75 jarig jubileum van Beerse Boys af te gelasten.
De uitbraak van het coronavirus begin 2020 maakte de viering van het jubileum op de dagen rond het werkelijke 75 jarig bestaan (17, 18 en 19 april 2020) niet mogelijk. Besloten werd om het feest een jaar uit te stellen en te verplaatsen naar 16, 17 en 18 april 2021 en dank zij de medewerking van de toeleveranciers en andere betrokken partijen was dat ook financieel haalbaar. Natuurlijk ging iedereen ervan uit dat corona ons toen wel verlaten zou hebben, maar de werkelijkheid was anders.
De jubileumcommissie heeft opnieuw met alle betrokken partijen afgestemd en alle uitkomsten overwegende heeft het bestuur op 14 december 2020 besloten de viering van het jubileum niet door te laten gaan en ook niet naar een latere datum te verzetten. Heel erg jammer, maar gelet op alle perikelen rond de pandemie was een ander besluit niet te verantwoorden.
Wat te doen met de gekochte kaartjes?
Velen hebben kaartjes gekocht voor het tentfeest Vieze Schwalbeatz en/of de lunch. Uiteraard kan iedereen het geld voor zijn of haar kaartje terugkrijgen. Degenen die hun kaartje hebben gekocht via het ticketbureau Eventix hebben hun geld eind januari 2021 via dit bureau teruggestort gekregen. Zij die hun kaartje bij de kantinebeheerder hebben gekocht kunnen het in de kantine aan de bar weer inwisselen. Dat kan nog tot 31 december 2021.
Het bestuur is veel dank verschuldigd aan de Jubileumcommissie en alle anderen die op welke manier dan ook een bijdrage hebben geleverd aan de voorbereidingen van het jubileumfeest of hun medewerking hadden toegezegd tijdens het feestweekend! Heel erg bedankt!!
Voor de jarige Beerse Boys
Ook vanuit de jeugd is een felicitatie voorzien van een mooi toepasselijk kunstwerk binnen; het komt van Niek Liebregts (9) van JO9-1. Dank je wel Niek.
Door Sheng Kooijmans (12) opgenomen en ingezonden:
Een filmpje bal hoog houden. Hoeveel keer tel jij?
Een filmpje met een truuk: knap gedaan!
Dank je wel Sheng!
Mooiste herinneringen aan Beerse Boys
Ronnie Pijnenburg: Dit is de dag dat we promoveerden naar de eerste klasse in 2014. Ik zelf maak hier de 1-1 tegen Best Vooruit. Na een eerdere overwinning in Best (geloof 1-2 of 0-2), hadden we hier aan een gelijkspel voldoende. Was ergens in de 70e minuut ofzo, dat ik een vrije trap mocht nemen net buiten de 16. Deze dwarrelde er prachtig in en gelukkig stond er iemand naast de kant om het te filmen.
Het gaat om: Seizoen: 2013-2014, Team: het eerste, Datum: 01 juni 2014, Wedstrijd: Beerse Boys 1 - Best Vooruit 1, Sportpark de Klep.
Kampioenschap van het Vierduh in 2015
In het seizoen 2014-2015 werden we met het Vierduh van Beerse Boys kampioen. In spannende rechtstreekse duels rekenden we af met concurrenten Taxandria en VOAB. In de één na laatste wedstrijd konden we kampioen worden, uit bij Were Di 2. Trainer Bas vd Oord had alvast een huifkar geregeld voor de tocht naar deze wedstrijd, terwijl we deze wedstrijd nog moesten winnen (uitstekend potje bluf 🙂). Bij rust stond de brilstand op het scorebord. In de tweede helft krijgen we een penalty tegen. Onze keeper Tim van Kollenburg weet deze penalty gelukkig te stoppen. Iedereen haalde opgelucht adem, zeker Tijn Klein Hofmeijer, die deze overtreding beging. Hierna wisten we 2 keer het netje te vinden, door doelpunten van Jop Adriaans en Paul Soetens. Het werd hierna één groot feest. Allereerst zondag in de kantine en als afsluiter de Doornboom. De dag erop lekker richting Oirschot gegaan (Palacios) en wederom afgesloten bij de Doornboom. Dinsdag zijn er nog enkele naar Tilburg gegaan, maar de grootste dorst was er wel voort af.
Kampioenenweekend in Dublin
Het allermooiste moest echter nog komen. Na goed voorbereidend werk van o.a. Paul en Bas zijn we op kampioenenweekend richting Dublin gegaan!! Wat was het daar gezellig. Rondleidingen gehad bij Guinness (bier in moddervorm) en Jameson (whiskey). Veel plezier gehad op kampioenenweekend in Dulbin (heel de dag live muziek, gezellige kroegen, uitgaan op Temple Bar district). Ook enkele legendarische uitspraken van Bas vd Oord meegekregen in het Engels: "one is one, and two is more" (geen speld tussen te krijgen).
Spelers: Pim Adriaans, Jop Adriaans, Tijn Klein Hofmeijer, Mark van Dooren (Kuuske), Mark Smits, Paul Soetens, Fons Soetens, Tim van Kollenburg, Koen van Ham, Rik Scheepers, Willem Valks, Hans Mariën, Luuk Pasmans en Dennis van Overdijk
Staf / sponsors: Bas van den Oord, Rob van Kollenburg, Willem van Tiel en Ronnie Rieswijk
Meisjeskamp en vier-tegen-vier
Van oud-Beerse Boys speelster Danielle Smetsers ontvingen we de volgende bijdrage, uiteraard met aandacht voor het dames- en meisjesvoetbal bij Beerse Boys:
In 1991 vond het eerste meisjesvoetbalkamp in Noord-Brabant op de Klep plaats. Monique Deenen is toentertijd op het kamp gescout voor het Brabants Elftal. Heb een artikel en brief toegevoegd. Toen dames- en meisjes voetbal nog in de kinderschoenen stond was Beers al actief en nu nog steeds goed lopend!
Groetjes Danielle Smetsers
Mooie herinnering Danielle! We willen het graag aanvullen, want in hetzelfde jaar 1991 werd een meisjesteam Brabants kampioen 4-tegen-4 met in de ploeg de door jou genoemde Monique Deenen en Mi Choe Luykx, die in het krantenknipsel de hoofdrol vertolkt. In de krantenknipsels lees je nog eens alle bijzonderheden. Dit meisjesteam herhaalde in 1992 de prestatie door nogmaals Brabants kampioen te worden.
De eerste 10 jaar van Beerse Boys.
Op de website staat in vogelvlucht de ontstaansgeschiedenis beschreven, maar hierbij wat interessante aanvullingen over de eerste 10 jaar van het bestaan. Beerse Boys is op 18 april 1945 opgericht in Middel- en Westelbeers. In Oostelbeers begon rond dezelfde tijd het voetballen in clubverband bij OVS. Beide clubs zouden in 1950 fuseren en verder gaan onder de naam Beerse Boys. Daarom zal ook de oprichtingsdatum 18 april 1945 gehandhaafd zijn.
Van het bestaan van Beerse Boys getuigen onderstaande krantenberichten uit 1947. Het eerste is een verslagje van de wedstrijd tegen Hilvaria 2; Beerse Boys nam met een 4-2 overwinning op eigen veld revanche voor de eerder geleden nederlaag van 5-1 tegen dezelfde tegenstander. Het tweede bericht meldt dat het eerste jeugdelftal kampioen is geworden na een volkomen verdiende 1-3 overwinning op naaste rivaal, al dan niet toevallig, ook weer Hilvaria uit Hilvarenbeek.
In het artikel van 4 mei 1947 staat te lezen: ‘alhier in het veld’. Dat was niet op het huidige sportcomplex De Klep. Beerse Boys speelde op een veld dat aan de Westelbeersedijk lag, rijdend van Middelbeers naar Westelbeers aan de linkerkant van de weg. Op het kaartje hiernaast net boven het zijweggetje bij de straatnaam.
OVS had in Oostelbeers een voetbalveld dat tegen de bossen lag aan het eind van de Hanenberg. Vanaf de Andreasstraat, zo’n beetje op de plaats waar nu Andreasstraat en Langereijt bij elkaar komen ter hoogte van de Neereindseweg, liep een zandpad (karrespoor) naar het voetbalveld toe. Ook hiervan is een kaartje (uit omstreeks 1950) beschikbaar. Het voetbalveld ligt in het middelste vlak tegen de bosrand aan.
Toen beide verenigingen aan de burgemeester, mevrouw Smulders-Beliën, vroegen of ze een nieuw veld konden krijgen stelde die voor dat beide clubs zouden samengaan en dan zouden ze een nieuw veld krijgen dat tussen Oostelbeers en Middelbeers aangelegd zou worden. We schrijven dan 1950. OVS hield dus op te bestaan en de leden voegden zich bij die van Beerse Boys. Voor het beloofde veld viel het oog van de gemeente op een perceel dat naast de nieuwe woning van de burgemeester, Beek en Bos, lag. Na een brand in hun woning in Middelbeers in 1947 verhuisde het gezin Smulders naar de nieuwe woning aan de Hertog Janstraat; deze woning heeft nu huisnummer 40 en staat tussen de trainingshoek en de Kleine Beerze. Toen heette deze straat overigens Het Ven. Van de ‘boerenovertrek’ op 3 januari 1949 is een film gemaakt. De stoet trekt van de pastorie in Middelbeers, waar de burgemeester met haar gezin tijdelijk woonde, naar de nieuwe woning en komt aan het einde dus langs waar nu ons sportpark De Klep ligt. Op onderstaand beeld uit de film arriveert de boerenovertrek bij Beek en Bos en is te zien dat het huidige kunstgrasveld toen nog akkerland was.
De grond werd bewerkt en klaar gemaakt voor de aanleg van een voetbalveld. In 1954 was het allemaal klaar en werd de openingswedstrijd in gang gezet door de aftrap van de burgemeester (foto links hieronder). Daarnaast een foto van het elftal dat de openingswedstrijd speelde. Op de achtergrond het toen nieuwe kleedgebouw dat nu nog dienst doet als opslagruimte. Rechts het kaartje van De Klep vóór aanleg van het eerste voetbalveld (de horizontale rode lijn is de weg van Middelbeers naar Oostelbeers; de Klep ligt rechts daarvan net voor de groene strook).
Dat het sportief gezien daarna niet allemaal naar wens verliep lezen we in onderstaand krantenbericht uit oktober 1954 (links). Wat betreft het nut van trainen is er in de tijd tussen toen en nu niet veel veranderd (rechtse bericht van 7 oktober 1954).
Het heeft even geduurd voordat het nieuwe sportpark een naam kreeg. Op aandringen van de redactie van clubblad De Punter schreef de Sportraad een wedstrijd uit om tot een goede naamgeving te komen. De keuze viel op De Klep omdat de grond waarop het eerste veld werd aangelegd al in 1687 deze naam had. En misschien al wel eerder.