Skip to main contentNieuwsBoyke van de Week zondag 23 april 2023: Mart Kolsters

20230419-212650Mart-Kolsters-close

Zoals zo vaak laat ik me voor het schrijven van mijn verhaaltje graag inspireren door de aangeleverde foto van het Boyke van de Week. Zo ook deze week: op de foto zie je een prachtig lief kereltje, stoer, mooi poserend in een Beerse Boys trainingsjack, keurig de sokken met daaronder de scheenbeschermers tot aan de knie, groene voetbalschoenen en een prachtige zwarte bal onder de arm. Aan zijn gezichtsuitdrukking kun je direct zien dat het een aardig kereltje is, dat ook wil laten zien aan iedereen wie hij is en wat hij wil zijn. Heel goed Mart, want we hebben het natuurlijk over ons Boyke van de Week Mart Kolsters.

Eigenlijk zou iedereen op en rond het voetbal dit moeten uitstralen, maar in plaats daarvan zien we gestaakte wedstrijden door vuurwerk en het gooien van gevulde bekers bier op het veld. Of van die spreekkoren gericht aan b.v. het grote talent Xavi Simons. Dit hoort helemaal niet thuis rondom of op een voetbalveld en vooral die boodschap draagt deze foto van Mart uit. Doe normaal want iedereen is gelijk en iedereen is vrij om te houden van iets of iemand, zoals hij dat wil.

Gebeurt zoiets dan ook niet langs de Beerse Boys velden vraag je jezelf dan af. Ik heb het idee dat bij Beerse Boys iedereen welkom is en ook iedereen zich welkom voelt. Immers, zoals Boyke Mart het verwoordt:" Door voetbal krijg je zoveel nieuwe vrienden". Uit ervaring weet ik dat dit waar is. En natuurlijk heb ik weleens wat vuurwerk langs de lijn gezien, maar gelukkig is het meeste vuurwerk op het veld te zien: de spelers die voor 100 procent hun best doen om de wedstrijd te winnen.

Bekers, gevuld met bier op het veld gooien heb ik op de Klep echt nog nooit gezien. In de meeste gevallen halen de gevulde bekers de zijlijn niet eens. Nee, dat bier is veel te lekker om weg te gooien! Spreekkoren hoor ik gelukkig ook nooit. Ik denk dat onze spelers en supporters elkaar daarin goed corrigeren. Prima is dat. Ik hoor het ook op de trainingen van de jeugd, dat leiders en trainers bij het horen van een verkeerd woord, daar direct iets van zeggen. Blijf dit doen allemaal.

Tja, en van ons Boyke Mart heb ik nog nooit een verkeerd woord gehoord. Ik heb het genoegen gehad om hem een paar jaar geleden bij de training te mogen begeleiden. Ik heb zelden zo'n aardige en fanatieke verdediger gezien. Mart is 10 jaar oud en zit in groep 6 van "de Beerze". Mart heeft een broer, Jens en een zus, Suus. De inzet van Mart tijdens wedstrijden en op de training is geweldig, maar hij zou graag nog een harder schot willen krijgen. Dan heb ik goed nieuws Mart, want met de jaren word je sterker en dan ga je vanzelf harder schieten. Ook leer je van je trainers hoe je het beste een bal kunt raken, zodat je die de grootste snelheid kunt meegeven. Dit is allemaal te leren. Mentaliteit en je netjes gedragen is een leerproces, dat zelfs sommige supporters nog niet hebben afgerond. Mart gelukkig wel.

Het leukste onderdeel bij de training vindt Mart, de sprintoefening 1 tegen 1. Tja en wat is dan minder leuk vragen we aan Mart. Het zal jullie niet verbazen dat hij dan direct antwoordt: "Ik vind alles leuk!" Dat is een compliment voor hem, maar ook voor zijn trainers/leiders, ome Rob Kolsters en Rob van Kollenburg. Trouwens van broer Jens leert hij ook veel, want die voetbalt al in JO13-1.

De favoriete clubs van Mart zijn PSV en… Beerse Boys. Een echt goede speler bij PSV vindt hij, Xavi Simons omdat die zo goed kan dribbelen en een tegenstander kan uitspelen.

Naast het voetbal vindt Mart free-runnen en trampoline springen heel leuk om te doen. Op TV of tablet kijkt hij meestal naar samenvattingen van voetbalwedstrijden. Ziggo Sport is dan ook zijn favoriete zender. Mart is dol op appels en pizza. Wat hij later wil worden weet Mart nog niet. Maakt ook niet uit hoor Mart, als je maar gaat doen waar je achter staat en wat je leuk vindt.

Van Beerse Boys 1 vindt hij Daan Mulders zijn favoriet, omdat Daan een ontzettend aardige kerel is (tja en dat weet ik ook uit eigen ervaring!) en een keiharde werker. Een type net als Mart zelf, dus ik begrijp zijn keuze volledig. Zondag krijg je de kans om Daan van zeer dichtbij te bewonderen en wie weet mag je met hem op de foto in je rol als Boyke van de Week.

Oeps komen we toch nog op een laatste discussiepunt: is Boyke van de Week wel een goede naam? Is dat wel genderneutraal, zoals dat met een geleerd woord heet. Jazeker zou ik zeggen, want Boyke van de Week komt van onze mascotte Boyke de Beer. En ik zal de lezer verklappen dat Boyke de Beer geen echte Beer is, maar een persoon met een pak aan. De ene keer zit er een man in en de andere keer een vrouw. Iedereen mag in dat pak ongeacht huidskleur etc. En diegene die in het pak zit draagt ook altijd de "One-Love" aanvoerdersband. Dus wat dat betreft loopt Beerse Boys ook keurig met de tijd mee. Maar mocht je voor deze rubriek een andere prikkelende naam weten, laat dat dan natuurlijk weten aan ons.

Oh ja, heel belangrijk nog. De voorspelling van Mart: Mart denkt dat Beerse Boys met 2-0 gaat winnen van Unitas door 2 doelpunten van Daan! Als die voorspelling uitkomt wil ik ook met Daan op de foto!!

Graag wensen wij Beerse Boys heel veel succes en Mart een onvergetelijke zondag!!